Μάθε πως μπορείς να γλιτώσεις τη γυναικεία ….κρεβατομουρμούρα!!!
Ο υπ’ αριθμόν ένας «σαμποτέρ» της σχέσης σας είναι η αρνητική σκέψη σας για τον «Άλλον». Τι έπρεπε να είχε κάνει και δεν έκανε. Τι πρέπει να κάνει και δεν έκανε. Το «Πρέπει» όταν απαιτείται να το κάνει ο «Άλλος» και δεν το κάνει, μας γεννά το συναίσθημα του θυμού. Επίσης, όταν το «πρέπει» απαιτείται από το εαυτό μας δημιουργεί άγχος.
Για αυτό τροποποιείστε τα «πρέπει» σε «θέλω» και εκφράστε τα λεκτικά αλλά και με τη συμπεριφορά σας για να δείτε τη διαφορά.
Αυτό που μεταβάλλει την αντιπαράθεση σε άγριο καβγά είναι ο Θυμός και η Συμπεριφορά.
- Ελέγχετε τον θυμό, τα λόγια και τις αντιδράσεις σας όταν συζητάτε με τον σύντροφό σας για να επιλύσετε ένα πρόβλημα. Θυμηθείτε ότι η αλληλοκατηγορία κλιμακώνει τη σύγκρουση και η λεκτική επίθεση δημιουργεί αμυντικές απαντήσεις και αντεπιθέσεις.
- Σταματήστε να κάνετε αυθαίρετες ερμηνείες για τη συμπεριφορά του. Είναι προτιμότερο να έχετε αποδείξεις παρά ενδείξεις. πχ.»Το ξέρω, πήγες πάλι στη μάνα σου να φας;».
- Δώστε σαφές μήνυμα που αφορά στα όρια σας και μέχρι που μπορεί να προχωρήσει ο σύντροφος σας. Τι σας αρέσει, τι δεν σας αρέσει, τι θέλετε και τι δεν θέλετε, είναι πολύ σημαντικό να τα γνωρίζει. Οι φωνές, η γκρίνια, τα ουρλιαχτά και τα παράπονα κάνουν τους άντρες να αντιδρούν με φυγή η φαινομενική αδιαφορία. Αντιδρούν με φυγή επίσης κι όταν εισπράττουν συναισθηματική επίθεση. Συζητήστε τι σας ενοχλεί όταν κι οι δυο σας είστε ήρεμοι.
- Επιλέξτε να μην υποχωρείτε σε σημαντικά ζητήματα κι αποφύγετε την τακτική της στρουθοκαμήλου. Τα άτομα που αποφεύγουν τις συγκρούσεις, δεν αντιμετωπίζουν τα προβλήματα και υποχωρούν τρέφονται από αυταπάτες, γιατί αν δεν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα δεν θα επιλυθεί και η κατάσταση θα χειροτερέψει. Μην ξεχνάτε ότι η σιωπηρή ανοχή μας ενισχύει την αρνητική συμπεριφορά του συντρόφου μας.
- Αναρωτηθείτε αν η συμπεριφορά σας προς τον σύντροφό σας έχει σαν πρότυπο η αντιπρότυπο έναν από τους δύο γονείς σας. Πχ. «Η μητέρα μου ποτέ δεν αντιμιλούσε στους καυγάδες με τον πατέρα μου. Αυτός είχε πάντα το πάνω χέρι. Εγώ το αντίθετο, δεν αφήνω τίποτα πέσει κάτω. Ορμάω στον άντρα μου κανονικά, δεν τον φοβάμαι». Βρείτε το δικό σας προσωπικό βηματισμό στην επικοινωνία με τον σύζυγο η σύντροφο σας.
- Προσέξτε δεν είστε στον πόλεμο. Είστε μέλη της ίδιας ομάδα και όχι αντίπαλοι. Το πώς θα φτάσετε σε μια αποτελεσματική επίλυση ενός προβλήματος θα πρέπει να συμφωνήσετε και οι δύο. Στις δυστυχισμένες σχέσεις ο κάθε σύντροφος συμπεριφέρεται ως μεμονωμένο άτομο και η σχέση τρέφεται με ότι απομένει από τις προτεραιότητες τους. Είστε ομάδα και το πνεύμα θα πρέπει να είναι «ποιο είναι το καλύτερο για την ομάδα».
- Αλλάξτε το κλίμα της σχέσης αφού πρώτα μάθετε να λειτουργείτε και με τη λογική. Αν υποθέταμε ότι το συναίσθημα είναι σαν τον καιρό που αλλάζει( πότε βρέχει, πότε έχει ήλιο πότε συννεφιά και πότε χιόνι) και η λογική σαν το κλίμα που δεν αλλάζει, προτιμήστε να έχετε στη σχέση σας ένα σταθερό θετικό κλίμα.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου